-->

27 лютого 2024

Польські фермери повідомили про наймасштабнішу диверсію – висипали понад 10 вагонів кукурудзи

Польські фермери повідомили про ще один випадок висипання українського збіжжя із вагонів. Цього разу інцидент трапився на залізниці у селі Котомеж [Kotomierz] Бидґозького повіту Куявсько-Поморського воєводства, де із понад 10 вагонів висипали на землю кукурудзу. Інформацію про це підтвердило місцеве радіо PiK, повідомляє ZAXID.NET.

Новий акт вандалізму – вночі з 24 на 25 лютого на станції Котомеж була розсипана українська агропродукція з 8 напіввагонів. Вантаж прямував транзитом до порту Гданськ, звідки направлявся до інших країн світу, пошкоджено 160 тонн українського зерна на польській залізничній станції.

Першими про інцидент із кукурудзою о 10:47 повідомила група у Facebook Strajk Rolników Powiat Świecki [Страйк фермерів, Свецький повіт]. Вже об 11:08 про це повідомила Facebook-сторінка фермерського господарства Ojdana, що належить фермеру Губерту Ойдані [Hubert Ojdana]. Цей фермер балотувався на останніх парламентських виборах від проросійської партії «Конфедерація», відомій своїми українофобськими заявами.

Як писав money.pl: «Статус одного з лідерів аграрних протестів він отримав мимоволі, після того, як 12 лютого опублікував у соцмережах серію записів, на яких видно вагони з пліснявою кукурудзою та ріпаком зі сходу біля Дорогуська».

Пізніше дописи про розсипане збіжжя поширило проросійське польське онлайн-телебачення MIR, опублікувавши коротке відео про це.

MIR – це антиукраїнський ресурс, до створення і роботи якого причетні проросійські діячі у Польщі. Наприклад, 6 лютого трансляцію MIR з кордону вела Мажанна Гонтарська [Marzanna Gontarska], активістка проросійської партії «Фронт» Кшиштофа Толвінського [Krzysztof Tołwiński]. У вересні 2022 року Гонтарська хвалилася іншим «фронтівцям», що організованими групами нападали на автобуси з біженцями з України.

Зауважимо, що на опублікованих відео можна побачити, що зерно висипане із щонайменше 10 вагонів. Скільки саме зерна зіпсовано наразі сказати важко, однак варто зауважити, що більша частина українського збіжжя через територію Польщі перевозиться вантажними вагонами серії Eaos, вантажопідйомністю до 62 тонн.

Після повідомлення пропагандистів із MIR, тему у соцмережах підхопили й самі фермери та ті, хто їм співчуває. Чимало пабліків написало, що у вагонах «поламався механізм закривання», інші не приховували радості і писали, що розсипана кукурудза має українське походження.

Показово, що у соціальних мережах проросійські активісти, які поширюють відео із розсипаними українським збіжжям, використовують теги, які активно використовуються учасниками блокади українського кордону.

ZAXID.NET звернувся до поліції Бидґозького повіту Куявсько-Поморського воєводства з проханням прокоментувати інцидент і опублікує відповідь, як тільки її отримає.

“Українська сторона сумлінно виконує свої зобов’язання і згідно домовленностям з польським урядом не експортує деякі види агропродукції на територію Польщі. Це підтверджено на офіційному рівні – ані зернові, ані кукурудза, ані рапс – не залишається там”, – прокоментував Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, теториторій та інфраструктури.

×Закрити

Коментарі читачів